Witness handleiding

Onderstaande handleiding is een vrije vertaling van de originele Engelse handleiding welke is geschreven door lead-developer van Gulden, Malcolm MacLeod.

Ondanks dat de techniek achter het PoW2 systeem van de Gulden blockchain behoorlijk geavanceerd is, is de gebruikersinterface voor het creëren van een witness-account relatief gemakkelijk. Middels deze handleiding wordt geprobeerd de basisprincipes uit te leggen van het aanmaken van een witness-account. In de toekomst verschijnt er hopelijk een meer gedetailleerde en beter uitziende versie.

Creëren van een standaard-account:

Start door linksonder in je wallet op de “Account toevoegen” knop te klikken.

Je komt vervolgens in een scherm waar je een naam voor je account kunt opgeven en het type account kunt kiezen.

Kies een zelf gewenste naam en klik op het vlak waar “witness” bij staat.


Het volgende scherm geeft de optie weer om je zojuist aangemaakte witness-account te vullen met Gulden.

In dit scherm kun je kiezen uit welk standaard account (welke al voorzien is van jouw Gulden) je het witness account wilt vullen.

Selecteer het account van waar je de Gulden naar je witness account wilt sturen en klik vervolgens op de blauwe knop “vul het account” rechtsonder in de wallet.

Nu zie je een gedetailleerd vul-scherm waar je kunt kiezen voor het aantal Gulden dat je vast wil zetten en de tijdsperiode waarin je je Gulden vast wilt laten leggen. In dit scherm wordt je tevens gewezen op het minimum aantal Gulden (5000 NLG) dat vastgezet kan worden.

Na het invullen van het gewenste aantal Gulden wordt, door middel van het schuiven van de tijdsbalk, een schatting gegeven van de mogelijke verdiensten. Let wel dat de geschatte verdiensten gebaseerd zijn op het algehele gewicht van het netwerk. Deze schatting is niet exact, de verdiensten kunnen gedurende de witness-periode fluctueren, zeker nu de mogelijkheid tot witnessen zich nog in het beginstadium bevind en het onmogelijk is om van te voren in te schatten hoe het netwerkgewicht er uit zal gaan zien. Hieraan kunnen dan ook geen garanties worden ontleend. Maak dus geen lange termijn beslissing op basis van de weergegeven schatting van verdiensten.

Jouw Guldens zullen gedurende de gehele gekozen tijdsduur worden vastgezet in jouw witness-account en zijn onder geen omstandigheden uit te geven!

Wanneer je er voor kiest om door te gaan krijg je een laatste scherm te zien waarin je de zojuist genomen stappen dient te bevestigen. 

Draag er alsjeblieft zorg voor dat je 100% zeker en tevreden bent over de zojuist door jou ingevoerde gegevens voordat je in dit scherm verder gaat. Wanneer je eenmaal op “verzenden” hebt geklikt kun je niet meer terug en zijn je Gulden onomkeerbaar vastgezet in de blockchain totdat de volledige tijdsperiode is gepasseerd!

Hierna krijg je het confirmatiescherm te zien. Doorgaans gaat dit relatief snel (gebaseerd op de netwerkstatus) maar het is normaal als dit scherm enkele minuten weergegeven wordt. Maak je dus geen zorgen als dit even duurt. Gedurende deze periode is de wallet gewoon te gebruiken.