Beheren Witness account.

Beheren van het account:

Wanneer de confirmatie van het witness account is afgerond, heb je de beschikking over het “Overzicht” pagina van het door jou aangemaakt witness-account. Op deze pagina kun je de grafiek vinden waarin jouw verdiensten zijn opgenomen in relatie tot de te verwachten toekomstige verdiensten.

De meeste weergegeven informatie wijst zichzelf, echter volgen hier de meest belangrijke:

Verdiensten — Het totaal aantal Gulden dat is verdiend

Resterende looptijd — De tijd dat het nog duurt voordat je jouw Guldens weer kunt gebruiken

Verwachte beloningstijd — Huidige schatting van het aantal keren dat verwacht wordt dat je wordt beloond onder de huidige netwerkcondities

Benodigde beloningstijd — De frequentie waarbinnen jouw wallet een beloning moet krijgen om niet van het netwerk verbannen te worden.

Witnessen:

Het laatst genoemde item is met name belangrijk. Om te kunnen witnessen is het van belang dat jouw wallet 24/7 geopend en online is! Let wel dat een situationele uitval (30 minuten tot een uur) door bijvoorbeeld stroomuitval of een internetstoring geen grote gevolgen heeft. Echter vaker voorkomende of langdurige uitval geeft een groter risico om van het netwerk verbannen te worden.

Voor witnessers die gebruik maken van computers die het grootste gedeelte van de tijd online zijn, is het voldoende om de wallet open te laten staan. Witnessen blijft mogelijk, ook wanneer de wallet vergrendeld is, waardoor jouw Gulden veilig blijven bij een online status van de wallet. Voor diegene die de computer niet 24/7 willen laten draaien, of hun wallet blijvend open willen laten staan, is een systeem ingebouwd om hier mee om te gaan.

Om dit te activeren klik je op de instellingen knop (tandwieltje) rechts bovenin het scherm van jou witness-account.

Dit brengt je naar het instellingenscherm van jouw witness-account .

Door op de blauwe tekst te klikken verschijnt er een QR-code om te linken.

Deze QR-code kun je scannen met een witness toegewijd apparaat (momenteel bestaan deze nog niet maar zal in de toekomst wel gebeuren) — Een andere manier is het klikken op de “kopieer sync code” knop rechtsonder in het scherm.

Deze QR-code kun je scannen met een witness toegewijd apparaat (momenteel bestaan deze nog niet maar zal in de toekomst wel gebeuren) 

Een andere manier is het klikken op de “kopieer sync code” knop rechtsonder in het scherm.

Deze code kun je gebruiken in een andere wallet op een andere computer via de “witness-only” knop in het scherm waar je een nieuw account aan kunt maken.


Ook kun je deze code gebruiken in een witness toegewijd apparaat. Momenteel is er alleen apparatuur beschikbaar waarop G-Dash aanwezig is. https://g-dash.nl waarvan de benodigde apparatuur te koop is op https://guldenstore.eu en https://www.gulden-shop.nl/ — In de toekomst komen er naar alle waarschijnlijkheid concurrerende apparatuur op de markt alsmede internet services.

Wees gerust op het feit dat deze systemen op dusdanige wijze ontwikkelt zijn dat zij volledig veilig zijn om jouw witness-key (zoals hierboven besproken) mee te delen. Wanneer jouw witness-key of het apparaat waarmee jij witnessed onverhoopt in verkeerde handen terecht komt, is er in feite niets aan de hand. De Gulden die jij hebt vastgezet blijven veilig opgeborgen en in jouw bezit. — Het is echter wel mogelijk voor iemand die in het bezit is van jouw witness-key om jouw witness verdiensten te stelen indien deze na dit voorval binnenkomen. Het is dus wel van belang om zorgvuldig om te gaan met jouw witness-key en deze niet zomaar met iedereen deelt.

Wanneer je je witness-key deelt is het aan te raden om met enige regelmaat de verdiensten op te nemen in jouw originele account (niet-witness account). Dit doe je met onderstaande knop.

Wanneer fase 4 van witnessen in gaat (ongeveer twee maanden vanaf het moment van schrijven) ontstaat de mogelijkheid om jouw witness-key te roteren. Dit is een extra vorm van beveiliging of om maatregelen te nemen wanneer jouw witness-key in de verkeerde handen valt.

Meerdere witness apparaten:

Het is mogelijk om één of meerdere extra “witness apparaten” (zoals Raspberry Pi) in te zetten voor hetzelfde witness-account. Deze zijn, zoals eerder beschreven, niet in staat om jouw Gulden te onttrekken. Deze apparaten kunnen dus gerust op andere locaties geplaatst worden. Je kunt op elk moment binnen een witness periode een dusdanig apparaat toevoegen. Dus niet alleen bij het opstarten van een nieuw witness-account.

Veiligheidswaarschuwing:

Het gehele systeem is ontwikkelt om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen. Een compleet gedecentraliseerde langetermijn spaarrekening waarbij je beloond wordt terwijl je zelf de controle houd over je eigen vermogen. Als enige ter wereld!

Het systeem werkt alleen wanneer je er zorgvuldig mee omgaat. Jouw Gulden zijn alleen veilig wanneer je ze in eigen bezit houd. Indien zich externe witness services aandoen in de toekomst, dient dit alleen te geschieden op basis van bovengenoemde methode van het delen van de witness-key.

Het is onvermijdelijk dat in de toekomst (en zelfs nu al) bepaalde services worden aangeboden welke in jouw belang zullen witnessen. Deze aanbieders kunnen, ondanks de bovengenoemde waarschuwingen, vragen om jouw Guldens naar hen over te maken.

Wees jezelf er van bewust dat gebruik maken van dusdanige service van derden de decentraliteit van Gulden teniet doen. Je plaatst jouw vertrouwen en vermogen namelijk volledig in de handen van deze derde partijen. Indien er iets (moedwillig) fout gaat kun je er in de meeste gevallen van uit gaan dat je ook je vermogen kwijt bent.

Het ontwikkelteam van Gulden zal onder geen beding steun leveren aan services van derden waarbij een gebruiker zijn vermogen dient over te dragen aan deze partij. Het ontwikkelteam spreekt uit ervaring dat de wereld van “cryptocurrency” doordrenkt is met diverse vormen van oplichting die in vrijwel alle gevallen slecht aflopen. Daarom willen zij nogmaals benadrukken en adviseren om elke vorm van service, met een centraal karakter, te mijden en vast te houden aan het volledig decentrale systeem dat het ontwikkelteam van Gulden speciaal voor jouw veiligheid heeft ontwikkelt. Wanneer je twijfels hebt aarzel dan niet om hulp te zoeken via de officiele kanalen van Gulden voordat je ergens spijt van krijgt.